miercuri, 15 februarie 2012

De ce parasesc medicii Romania? SCRISOAREA MANIFEST a unei SOMITATI medicale


Unul dintre fondatorii chirurgiei cardiovasculare iesene si-a gasit implinirea profesionala in strainatate. Doctorul Eugen Sandica este unul dintre cei mai apreciati medici din Germania. Activeaza in domeniul chirurgiei cardiace infantile. De la mii de kilometri departare, reputatul medic a facut o radiografie a sistemului sanitar romanesc, o critica rece si obiectiva care subliniaza hibele sistemului romanesc. Despre plecarea sa in Germania medicul spune sec: “incomodam pe cei care isi vedeau lezate interesele personale”. Cititi un interviu de exceptie cu acest chirurg, dovada concreta ca in Romania performanta nu este ajutata sa reziste. 
Cum ati inceput practicarea chirurgiei cardiace?
Am inceput chirurgia cardiovasculara in urma concursului de rezidentiat 1992 in Clinica de Chirurgie Cardiovasculara din cadrul Spitalului Fundeni Bucuresti, seful clinicii fiind Prof. dr. doc. Ioan Pop de Popa. Provocarea de a infiinta un serviciu de chirurgie cardiovasculara la Iasi am acceptat-o in 1995 cand inca eram in Bucuresti, desi primisem o propunere concreta pentru inceperea unei cariere in USA in acelasi an in urma unui stagiu de pregatire efectuat acolo. Au trecut insa aproape trei ani pana cand lucrurile au demarat la Iasi in 1998. Impreuna cu Prof. dr. Grigore Tinica am fost primii doi angajati ai noii Sectii de Chirurgie Cardiovasculara. Dupa doi ani in care am pus la punct blocul operator, reanimarea, sterilizarea, circuitele medicale, am recrutat prin concurs si pregatit personalul medical, am efectuat pe data de 8 Mai 2000 prima operatie pe cord deschis in Iasi.
De unde pasiunea spre acest domeniu?
Parintii mei sunt medici, dar nu au incercat niciodata sa imi impuna ce profesie sa aleg. Am urmat cursurile Facultatii de Medicina Generala din cadrul UMF  Bucuresti. Am considerat ca in timpul facultatii trebuie acumulate cat mai multe cunostinte medicale pentru ca operatia nu reprezinta decat o modalitate terapeutica, punctuala, din nefericire nu intotdeauna suficienta in tratamentul complex al  bolnavilor. In anul de stagiu de dupa absolvire am petrecut o mare parte a timpului in Sectia  de Cardiologie a Spitalului Judetean Galati cu un colectiv minunat. Am realizat rapid ca a sti de ce anume are nevoie bolnavul nu inseamna intotdeauna ca il si poti ajuta. De aceea am ales chirurgia cardiaca.    
De ce ati plecat din Romania?
Am instituit intr-un timp record la Iasi un serviciu functional si performant de chirurgie cardiaca care s-a dorit a fi, cel putin din punctul meu de vedere, o dovada de posibila normalitate in sistem, fara a ma gandi o clipa sa plec din tara. Ulterior s-a dovedit ca, din moment ce pusesem lucrurile pe un fagas bun, incomodam pe cei care isi vedeau lezate interesele personale si au inceput piedicile administrative. Din dorinta de a nu face compromisuri care sa umbreasca aceasta perioada deosebita din cariera petrecuta la Iasi am acceptat oferta de a merge intr-un loc in care performanta este recunoscuta, apreciata si sustinuta. Din 2004 profesez in Germania.
De cativa ani coordonati Centrul de Boli Cardiace Congenitale din Bad Oeynhausen, Germania. Ce sanse credeti ca ar fi fost sa faceti acelasi lucru si in Romania?
Niciuna, pentru ca nu indeplinesc cerintele sistemului existent in Romania. Se pare insa ca sistemul meu de valori este cel valabil din moment ce am fost acceptat si integrat in unul dintre cele mai performante sisteme medicale din lume, la cel mai inalt nivel.
Cati ani de pregatire au fost necesari pentru a realiza interventia unica pe cordul unui bebelus de 660 de grame?
Pentru a face o operatie in premiera nu exista o durata de pregatire la sfarsitul careia realizezi acest lucru. Este vorba despre un copil prematur (25 de saptamani si 2 zile) preluat in vederea inchiderii canalului arterial. In cadrul evaluarii preoperatorii a fost evidentiat si un tromb intracardiac la nivelul celor doua atrii. Elementele inedite ale operatiei au fost: greutatea copilului 660 g, lungimea 25 cm, prematuritate. Pana in prezent este prima interventie pe cord deschis la un copil atat de mic, la aceasta adaugandu-se extragerea unui corp strain intracardiac fara folosirea aparatului de circulatie extracorporala.
Romania ramane din ce in ce mai saraca la acest capitol, nu pentru ca nu ar fi medici buni, ci pentru ca nu li se asigura conditiile de lucru necesare. Cati copii apeleaza anual la serviciile clinicii pe care o conduceti dumneavoastra?
Ca o regula, de conditii nu dispui, conditiile le creezi, iar ulterior le imbunatatesti. Acest lucru l-am facut pe partea de organizare si administrare si aici in Germania. In 2008 am infiintat Centrul pentru Boli Cardiace Congenitale din Herz- und Diabeteszentrum Bad Oeynhausen. Este exact ceea ce am facut si la Iasi, acolo am pornit insa absolut de la zero. Trebuie sa lasam un pic la o parte mitul cu lipsa aparaturii din Romania in spatele careia se ascund mult prea multi. Au fost nenumarate cazuri relatate in presa despre aparatura achizitionata fara a fi pusa in functiune vreodata, sau la care a expirat perioada de garantie pana a fost pusa in functiune. Banii, indiferent daca sunt multi sau putini, trebuie foarte bine administrati. In chirurgia cardiaca exista conditii pentru performanta in Romania, exista capacitati neutilizate. Fiecare, mai devreme sau mai tarziu, isi atinge propriile limite. Daca aceste limite sunt atinse devreme si se situeaza la un nivel minim, atunci este un dezastru. Limita la care s-a ajuns in anumite domenii nu tine exclusiv de suportul material, ci si de performanta factorului uman. Dincolo de dotarile materiale care trebuie sa aiba, desigur, un standard minim, hotaratoare este competenta profesionala. In clinica pe care o conduc sunt operati anual intre 450 - 500 pacienti cu malformatii cardiace grave, multi dintre ei considerati inoperabili in alte centre din Europa.
Cat costa o interventie?
Costurile sunt variabile in functie de o serie de criterii dependente de pacient si de tipul interventiei chirurgicale. Exista in cadrul spitalului un departament care se ocupa cu aceasta problema.
De ce in Germania (sau si alte tari) s-a putut investi in acest domeniu, iar in Romania nu?
As reformula putin. De investit s-a investit si in Romania, sigur mai este loc, dar aparatura singura nu suplineste lipsa de experienta si competenta profesionala in domeniu. Pierderea de capital uman din ultimul deceniu va fi extrem de greu de recuperat in Romania. Nu spun ca este imposibil, dar nici celelalte tari nu stau pe loc. In Germania, la inceputul crizei, s-au facut eforturi extraordinare pentru a pastra oamenii in marile companii cu probleme financiare pentru ca relansarea sa fie rapida. Piederile financiare pot fi recuperate daca exista oamenii pregatiti. In medicina lipsa profesionistilor nu se traduce prin pierderi materiale, ci prin pierderi de vieti. Intr-o societate democratica cineva trebuie sa isi asume responsabilitatea pentru aceasta stare de lucruri.
Cum a fost colaborarea cu prof. Tinica de la Iasi?
Complexa.
Ce alte interventii rare si imposibil de realizat la noi in tara ajung in clinica dumneavoastra?
Operatiile complexe pe cord deschis la copii sub 2 kg (operatia Norwood pentru sindromul de hipoplazie de cord stang, switch arterial pentru transpozitia de mari vase la prematuri, reconstructii de arc aortic pentru intreruperile de arc aortic asociate sau nu cu defect septal interventricular), operatia de tip Fontan, unifocalizari la pacientii cu atrezie de artera pulmonara si mari colaterale aortopulmonare, unifocalizare cu anastomoza cavo-pulmonara (o alta premiera mondiala in specialitate), copii cu operatii paliative multiple in antecedente, amanati nejustificat pentru corectia finala, copii cu rezultate chirurgicale suboptimale in Romania care trebuie reoperati.
Ce transmiteti celor din Romania responsabili cu infiintarea centrelor cardiovasculare pediatrice?
Nu imi place sa dau sfaturi de pe margine. Fiecare este dator sa isi faca bine treaba in pozitia pe care o ocupa.  Trebuie competenta, concurenta, transparenta, corectitudine, control, responsabilitate.
Operatie in premiera mondiala
Medicul Eugen Sandica este un chirurg cardiac pediatru renumit la nivel mondial. Acest doctor este singurul care a operat pe inima un copil nascut la mai putin de sapte luni si care avea doar 660 de grame. De asemenea, el a facut prima operatie pe cord deschis la Iasi, in anul 2000. Eugen Sandica este din Galati, iar dupa absolvirea facultatii de medicina generala la Bucuresti si-a indreptat cariera spre sectorul de chirurgie cardiaca. In 1998, alaturi de medicul Grigore Tinica a pus bazele a ceea ce este acum Institutul de Cardiologie din Iasi. Dupa sase ani de activitate la Iasi a acceptat oferta celor din Germania, iar de atunci isi desfasoara activitatea in clinicile de acolo. In prezent este directorul Departamentului de Chirurgie a Malformatiilor Cardiace Congenitale din Bad Oeynhausen, Germania. Eugen Sandica este casatorit cu un medic oftalmolog si au impreuna o fata.

“Este chirurgul numarul unu in Germania si este unul din medicii pe care i-am adus in Iasi pe vremea cand eram director la DSP ca sa puna bazele centrului de cardiologie. Datorita competentei lui nu m-a dezamagit. Din punctul meu de vedere pentru Iasi este o pierdere pentru ca autoritatile ar fi trebuit sa faca mai mult ca sa il tina aici”, prof. dr. Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor din Romania

Autor: Daniela Farcas
Preluare de pe 7est.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu